SEMINAR ON DIGITAL GEOLOGICAL SURVEY SYSTEM (DGSS)

SEMINAR ON DIGITAL GEOLOGICAL SURVEY SYSTEM (DGSS)

KOTA KINABALU, SABAH : Rentetan dari “Training Course and Application On Digital Geological Mapping” di Kedah Darul Aman, sekali lagi Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) dengan kerjasama China Geological Survey (CGS) telah menganjurkan sambungan program tersebut di Promenade Hotel, Kota Kinabalu, Sabah pada 7 hingga 16 Oktober 2018. Para peserta dan delegasi China disambut dengan majlis makan malam dan ucapan selamat datang oleh Y.Bhg Datuk Hj. Shahar Effendi bin Abdullah Azizi, Ketua Pengarah JMG Malaysia. Manakala majlis perasmian disempurnakan oleh Tuan Kamal bin Daril, Timbalan Ketua Pengarah (Korporat dan Ekonomi Mineral) JMG Malaysia.

Objektif seminar ini adalah untuk meningkatkan pengetahuan dan kepakaran para peserta kepada kaedah pemetaan geologi secara digital selain memberi pendedahan kepada teknik dan teknologi terkini kepada peserta dalam menjalankan pemetaan geologi serta menggalakkan kerjasama teknikal dalam teknologi pemetaan geologi secara digital antara kedua-dua negara.

Seramai 30 peserta dipilih dari seluruh cawangan JMG Malaysia dan beberapa dari universiti tempatan Malaysia, telah menghadiri seminar tersebut. Manakala pihak CGS telah menghantar seramai 6 orang pegawai mereka. Seminar telah dijalankan secara dalam kelas dan kerja lapangan bagi memastikan peserta dapat mengaplikasikan ilmu yang diberikan.

Urusetia seminar ini diketuai oleh En. Mohd Badzran bin Mat Taib (Pengarah PP) dan ahli-ahlinya En. Fattullah bin Abu Naim, En. Mohd Azri, En. Alvyn Clancey Mickey, Cik Ropidah binti Mat Zin, Pn. Kapis Lagang, En. Afzanizam bin Ramlan, En. Eddie Affandy bin Mohd Yusslee, Pn. Jayawati F. Sahih binti Montoi, En. Goh Khean Seong, En. Awang Besar bin Hj. Kula, Pn. Besty J. Adim, En. Abd Arif bin Tahar, Pn. Shuryanteh binti Mohd Yassin, Pn. Normi Adok, Pn. Vianni Vincent dan En. Mohd Azrol bin Mohd Hanaffi.

Penutupan seminar telah disempurnakan oleh Tuan Haji Zukeri bin Ab. Ghani, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JMG Malaysia.

pic3A

pic3A

pic3A

Written by : BESTY