MAJLIS PERJUMPAAN PERDANA MENTERI MALAYSIA BERSAMA PENJAWAT AWAM PERSEKUTUAN DI NEGERI SABAH

MAJLIS PERJUMPAAN PERDANA MENTERI MALAYSIA BERSAMA PENJAWAT AWAM PERSEKUTUAN DI NEGERI SABAH

KOTA KINABALU, SABAH (29 OGOS 2020): SABTU, Perdana Menteri Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melakukan lawatan rasmi ke Negeri Sabah selama dua hari. Ini merupakan lawatan sulung beliau ke negeri di bawah bayu selepas beliau dilantik menjadi Perdana Menteri pada akhir Februari lepas.

Salah satu yang diselitkan dalam jadual Perdana Menteri ke negeri Sabah adalah Majlis Perjumpaan beliau bersama Penjawat Awam Persekutuan di Negeri Sabah. Majlis ini diadakan di Pusat Persidangan Antarabangsa Sabah (SICC) pada 29 Ogos 2020 hari Sabtu pukul 12 tengahari.

Perdana Menteri menegaskan bahawa Sabah sukar menikmati lebih banyak kemajuan jika pentadbirannya tidak sehaluan dengan kerajaan Persekutuan.  Apa yang diiginkan oleh Tan Sri Muhyiddin sebagai Perdana Menteri, beliau ingin melihat Sabah juga lebih maju ke depan dengan kerjasama sebagai satu pasukan antara Kerajaan Negeri dan Kerajaan Persekutuan.

Tambahnya lagi “ Pelbagai peruntukan telah disalurkan kepada Negeri Sabah, malah dalam bidang sosioekonomi Rancangan Malayisa ke 11 sahaja telah disalurkan sebanyak RM22 Billin diperuntukkan”. “Begitu juga dalam bidang industri, pendidikan, pelancongan dan pertanian, sekaligus membuktikan negeri Sabah tidak pernah diabaikan.

“Dia (Ketua Menteri, Datuk Seri Panglima Haji Mohd Shafie Apdal) merupakan kawan baik saya sudah begitu lama. Dia mentadbir negeri, saya di Pusat. Dulu kami sama-sama satu landasan, pernah menjadi menteri,” katanya pada Majlis Perjumpaan Bersama Penjawat Awam Persekutuan di SICC di sini, hari ini.

Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Sabah juga tidak ketinggalan dalam majlis perjumpaan bersama Perdana Menteri. JMG Sabah menghantar beberapa orang pegawai bagi mewakili JMG Sabah. Antara mereka yang hadir sama dalam majlis perjumpaan bersama Perdana Menteri adalah Encik Jontih Enggihon (Pengarah), Dr. Morius Bantar (Timbalan Pengarah Perkhidmatan Makmal), Encik Eddie Affandy bin Mohd. Yusslee (Ketua Unit Pengurusan Maklumat), Encik Daulip Lakkui, Encik Fredolin Javino, Puan Jayawati Fanilla Sahih Montoi, Encik Aidil Arnolous Rema, Puan Lim Li Chien, Encik Goh Khean Seong dan Cik Fatimah Tuzaharah Kamaludeen.

 

Sumber Maklumat : Penulis

Sumber foto : En. Eddie Affandy bin Mohd Yusslee

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/08/725902/pm-kecewa-kerajaan-sabah-persekutuan-tidak-sehaluan

https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/08/29/muhyiddin-better-if-sabah-is-aligned-with-federal-government

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2020/08/725514/pm-dijangka-lawat-sabah-2-hari