Program Sambutan Bulan Kemerdekaan 2018 JMG Pahang

Program Sambutan Bulan Kemerdekaan 2018 JMG Pahang

 

Oleh : Mohammad Aznawi b. Hj Mat Awan (KUPM JMG Pahang)

Pada 28 Ogos 2018, bersamaan hari Selasa, telah dijalankan Program Perhimpunan Bulanan sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan 2018 JMG Pahang. Bangunan JMG Pahang telah dihias cantik dan dinaikkan bendera-bendera Malaysia dan Pahang sepanjang bulan kemerdekaan dan hari Malaysia pada Ogos dan September. Pertandingan kuiz, sukan rakyat dan indoor games telah dilaksanakan sempena penganjuran sambutan ini, termasuk perlawanan congkak, karum, dam ular, memanah dan perlawanan dart.

Bersekali dengan program perhimpunan tersebut, telah diadakan majlis pertukaran Hj Yusri bin Mohd Radzi, Penolong Juruukur JA29 JMG Pahang ke Bahagian Perkhidmatan Teknikal, Ipoh, berkuatkuasa 6 September 2018, serta hari terakhir pelajar Latihan Industri JMG Pahang, Cik Nurul Amaniyah binti Romanah, pelajar Program Geologi Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi

Aturcara program perhimpunan bermula pada pukul 2.30 petang dengan semua kakitangan berkumpul di Bilik Ilmenite di tingkat bawah JMG Pahang. Perhimpunan bulanan kali ini dipengerusikan bersama oleh Puan Nurul Asikin binti Razali dan Puan Normawati binti Yunus. Program dimulakan dengan bacaan doa oleh En Mohd Amin bin Mohamad, diikuti nyanyian Lagu Negaraku, nyanyian Lagu Pahang serta Lagu JMG. Buat pertama kalinya juga, kakitangan JMG Pahang telah menyanyikan lagu Tanggal 31 Ogos yang dipopularkan oleh Seniman Allahyarham Dato’ Sudirman Hj Arshad sempena sambutan bulan kemerdekaan JMG Pahang. Kakitangan JMG Pahang telah bersama-sama menyanyikan lagu-lagu tersebut dengan penuh bersemangat, meriah dan penuh takzim.

PK718PK718PK718PK718PK718

Majlis diteruskan dengan ucapan Hj Yusri bin Mohd Radzi. Beliau antara lain menyatakan beliau tidak bersedih hati meninggalkan JMG Pahang disebabkan ia merupakan perkara biasa dalam kehidupan. Hj Yusri mengucapkan terima kasih kepada semua kakitangan atas kerjasama yang telah diberikan sepanjang tempoh perkhidmatan beliau di JMG Pahang. Segala asam garam pahit manis akan dijadikan kenangan

PK1218 hj

Selanjutnya, majlis mempersilakan Cik Nurul Amaniyah binti Romanah menyampaikan sepatah dua kata beliau. Cik Nurul mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih atas segala perjasama dan pengalaman yang diberikan oleh kakitangan JMG Pahang sepanjang tempoh latihan beliau. Beliau mengakui dalam masa kurang tiga bulan tempoh latihan beliau, banyak yang perlu beliau pelajari dalam menempuh hidup sebagai ahli geologi. Beliau juga menyampaikan penghargaan kepada Cik Khairunnisa binti Alias selaku penyelia di JMG Pahang dan KUPM selaku penyelia bersama latihan beliau di JMG Pahang.

PK1318 Nurul

Cik Khairunnisa binti Alias dalam ucapan balas beliau mengucapkan selamat terima kasih dan selamat maju jaya pada Cik Nurul Amaniyah dalam bidang tugasan yang akan beliau ceburi pada masa hadapan. Beliau mengakui tempoh masa Latihan Industri terlalu singkat untuk Cik Nurul Amaniyah mempelajari banyak perkara yang perlu dan mencadangkan beliau sentiasa peka dan mempunyai semangat ingin belajar dari masa ke semasa.

PK1418 Nisa

En Mohammad Aznawi bin Hj Mat Awan selaku KUPM JMG Pahang kemudiannya menyampaikan sepatah dua kata beliau sempena pertukaran Hj Yusri bin Mohd Radzi sebagai kakitangan unit unit beliau dan Cik Nurul Amaniyah sebagai pelajar Latihan Industri JMG Pahang. Antara lain, En Mohammad Aznawi menyampaikan ucapan penghargaan dan terima kasih kepada Hj Yusri atas komitmen dan perkhidmatan beliau selama ini serta berharap akan sentiasa berterusan berurusan tugas dengan beliau pada masa akan datang. Bagi Cik Nurul Amaniyah, diharapkan beliau telah mendapat latihan dan ilmu yang bersesuaian dan selamat maju jaya dalam kerjaya dan kehidupan beliau pada masa akan datang.

PK1518 Aznawi

Program diteruskan dengan ucapan dan taklimat Pengarah JMG Pahang, Dato’ Ir Azman b. Ab. Majid. Beliau memulakan ucapan dengan menyampaikan salam hormat penghargaan dan terima kasih kepada semua kakitangan yang hadir walaupun dalam kesibukan tugas semasa semua kakitangan. Beliau mengucapkan selamat maju jaya kepada Hj Yusri bin Mohd Radzi ke tempat baharu yang tentunya akan membawa pengalaman baharu pada beliau. Beliau seterusnya menyampaikan beberapa amanat dan pesanan ringkas terbaharu berkaitan perkembangan semasa yang perlu diambil perhatian oleh kakitangan JMG Pahang, antara lain termasuk intipati dan pengisian sewajarnya bagi sambutan bulan kemerdekaan serta maksud kemerdekaan.

PK1618 Dato

Selesai ucapan Dato’ Pengarah JMG Pahang, program diteruskan dengan sesi percakapan perkongsian minda serta maklumat kakitangan JMG Pahang. Pada perhimpunan kali ini, En. Mahthir bin Amir menyampaikan taklimat beliau berkaitan bidang kerja lombong dan kuari. Ini diikuti kemudiannya oleh sesi percakapan En. Sazri Shahril Rezza bin Mohd Jali berkenaan travelog beliau di Pulau Jeju, Korea. Kedua-dua sesi percakapan berkenaan nampaknya berjaya menarik minat kakitangan JMG Pahang yang hadir.

PK1718 mahthir

Program Perhimpunan sempena Sambutan Bulan Kemerdekaan MG Pahang ini diteruskan dengan penyampaian hadiah bagi pertandingan-pertandingan yang telah diadakan sempena sambutan bulan kenmerdekaan JMG Pahang 2018. Terima kasih kepada Ketua-ketua unit JMG Pahang yang telah membuat sumbangan bagi menjayakan hadiah dan cenderamata bagi pertandingan.

PK1818 hadiah

PK1918 hadiah

Perhimpunan ditangguhkan dengan majlis sambutan hari kelahiran kakitangan yang lahir pada bulan Ogos serta minum petang pada pukul 5.00 petang.

PK1618 kek

PK1618 kek 2

Warga JMG Pahang merakamkan ucapan terima kasih serta ucapan selamat maju jaya di tempat baharu kepada Hj Yusri bin Mohd Radzi serta selamat maju jaya kepada Cik Nurul Amaniyah binti Romanah. Semoga Allah merahmati mereka dan dimurahkan rezeki sentiasa….Amin.

Semoga program yang dilaksanakan ini juga dapat sentiasa menambah baik kesepakatan, kerjasama dan silaturrahim yang erat antara kakitangan dan terus menambahkan keceriaan tugasan kakitangan JMG Pahang secara khususnya.

- Sekian -

Written by : aznawi