SURVEI GEOFIZIK DAN UJILARI PERALATAN MARIN DI SEKITAR PULAU SEMBILAN, PERAK.

SURVEI GEOFIZIK DAN UJILARI PERALATAN MARIN DI SEKITAR PULAU SEMBILAN, PERAK.

IPOH, 4 Mac 2024: Unit Geologi Marin telah menjalankan Survei Geofizik di Pulau Sembilan bagi tujuan latihan kemahiran dan pengujian alatan geofizik.

Persediaan pengujian alatan survei dilaksanakan seminggu sebelum survei berlangsung di rumah No. 4, BPT, Ipoh bagi memastikan peralatan survei berfungsi dengan baik dan mencukupi. Survei telah dijalankan di sekitar Pulau Sembilan, Perak diketuai oleh En. Noran Alwakhir Sharaani bersama beberapa kakitangan Unit Geologi Marin bagi mendapatkan data geofizik (struktur dan jenis sedimen) dan batimetri secara rantau.

Kaedah geofizik yang telah dilaksanakan adalah melalui kaedah seismik. Survei ini juga merupakan insiatif yang dilakukan untuk menilai tahap kemahiran dan keupayaan alatan serta warganya dalam menjalankan tugasan yang diberikan.

Survei geofizik Pulau Sembilan telah berjalan dengan lancar dan berjaya mencapai objektifnya. Semoga aktiviti seperti ini dapat diteruskan lagi sebagai kesinambungan perkongsian ilmu dan pengalaman untuk data negara.

Written by : zahar