CERAMAH KESIHATAN : MAKANAN, PENYEBAB ATAU PENAWAR KANSER

CERAMAH KESIHATAN : MAKANAN, PENYEBAB ATAU PENAWAR KANSER

Seremban, 16 November 2017 – Biro Kebajikan dan Kerohanian, Kelab Sukan dan Kebajikan JMGNSM (KESMiG) telah menjemput Hospital Pakar SALAM Senawang untuk melakukan Program Pemeriksaan Kesihatan dan Ceramah Kesihatan.

Pegawai dan kakitangan JMGNSM berpeluang melakukan pemeriksaan tekanan darah dan indeks jisim badan BMI secara percuma, manakala dengan bayaran RM5 (Ringgit Malaysia Lima Sahaja) seorang, pegawai dan kakitangan JMGNSM boleh membuat pemeriksaan paras kolestrol dan pemeriksaan paras gula dalam darah untuk mengetahui tahap kesihatan masing-masing sebagai satu langkah berjaga-jaga.

Baca selanjutnya

MAJLIS TITIPAN BUDI KILAUAN BAKTI 2017

MAJLIS TITIPAN BUDI KILAUAN BAKTI 2017

Pada 6 November 2017 (Isnin) telah berlangsung majlis hi-tea di Hotel Symphony Suites, Ipoh bagi meraikan persaraan dan perpisahan kakitangan Pusat Penyelidikan Mineral (PPM). Majlis yang dianjurkan oleh Kelab Sukan & Kebajikan Pusat Penyelidikan Mineral (KSKPPM) ini telah diserikan oleh ucapan perasmian Pengarah PPM, Tn Hj Md Muzayin Alimon yang juga selaku Penasihat KSKPPM.

Baca selanjutnya

KERJA LAPANGAN DI LANGKAWI

KERJA LAPANGAN DI LANGKAWI

Seramai 42 orang Pegawai Penyelidik dan Pembantu Penyelidik, Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) telah membuat lawatan sambil belajar dan kerja lapangan di Langkawi, Kedah pada 24 – 26 November 2017.

Tujuan lawatan dan kerja lapangan ini diadakan ialah bagi memberi pendedahan kepada pegawai dan kakitangan baharu PPM mengenai pembentukan mineral dan batuan di Malaysia. Pengetahuan tentang mineral dan geosains ini amat penting, kerana ianya menjadi asas kepada aktiviti R&D mineral di PPM. Ahli rombongan telah dibawa dan melihat kejadian pembentukan ketiga-tiga jenis batuan yang terdapat di Langkawi iatu batuan igneus, sedimen dan metamorfik. Disamping itu juga mereka dibawa dan mengkaji pembentukan hot spring, kejadian sesar, retakan, proses luluhawa dan hakisan.
Sepanjang kerja lapangan, ahli rombongan PPM telah diberi taklimat dan tunjuk ajar oleh En Aminudin Bin Mahmud, Timbalan Pengarah, PPM.

Adalah diharapkan kerja lapangan ini memberi manfaat kepada pegawai dan kakitangan terlibat, lebih-lebih lagi bagi pembelajaran dan penggandaan ilmu staf baharu PPM.

Baca selanjutnya

LAWATAN KERJA KE MUZIUM PERLOMBONGAN BIJIH TIMAH KINTA DAN KAPAL KOREK TANJUNG TUALANG (TT5)

 LAWATAN KERJA KE MUZIUM PERLOMBONGAN BIJIH TIMAH KINTA DAN KAPAL KOREK TANJUNG TUALANG (TT5)

Pada 1 November 2017, Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) telah mengadakan satu lawatan kerja ke Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta dan Kapal Korek Tanjung Tualang. Lawatan ini telah dianjurkan oleh PPM dengan kerjasama Unit Latihan, Cawangan Pelaksana Pengkormesialan (CPP). Seramai 25 orang pegawai dan pembantu penyelidik telah menyertai lawatan ini. Lawatan kerja ini diketuai oleh En Aminudin bin Mahmud, Pegawai Latihan, PPM.

Destinasi lawatan yang pertama adalah ke Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta di Kampar, Perak. Muzium ini memfokuskan kaedah melombong bijih timah secara pam kelikir. Pengunjung didedahkan dengan panorama perlombongan bijih timah dilengkapi dengan palong untuk memberi pemahaman mengenai kerja-kerja perlombongan. Foto-foto dan statistik perubahan harga timah dunia menunjukkan trend perindustrian bijih timah di Malaysia yang pernah menjadi pengeksport terbesar bijih timah pada masa dahulu. Selain itu, muzium ini juga dipenuhi dengan dokumen dan persuratan mengenai perjanjian perlombongan bijih timah dan perjanjian perdamaian dahulu.

Baca selanjutnya

MAJLIS PERSARAAN JMG PERAK 2017

MAJLIS PERSARAAN JMG PERAK 2017

IPOH, 15 November 2017: Satu majlis bagi meraikan pesara dan bakal pesara dikalangan warga JMG Perak telah diadakan di Hotel Casuarina@Meru, Ipoh. Majlis persaraan pada kali ini dianggap amat mendatangkan kesan kepada seluruh warga JMG Perak kerana turut melibatkan dua tokoh pegawai di peringkat pengurusan tertinggi iaitu Tuan Pengarah, Tuan Mohd Sidi Bin Daud dan Timbalan Pengarah, Tuan Hj Mohd Zaidi Bin Mohd Hasan yang masing- masing bersara pada 17 November 2017 dan 1 November 2017. Turut diraikan En. Tan Pang Teck (Pembantu Galian) yang bersara pada 5 Februari 2017, En. Ruslan Ghani Bin Md Ariff (Pembantu Awam) yang bersara pada 2 Februari 2017 dan En. Mohd Ihsan Alwi Bin Ahmad Shazili (Pemandu Kenderaan) yang akan bersara pada 12 Januari 2018. Majlis berlangsung dalam suasana yang penuh gemilang dan harmoni, bertemakan "Budi Disanjung & Jasa Dikenang".

Baca selanjutnya