PROGRAM PENILAIAN GEOPARK MERSING

PROGRAM PENILAIAN GEOPARK MERSING

Mersing, 22-24 Disember 2018 - Baru-baru ini, satu program penilaian bagi mengangkat Mersing Geopark sebagai Geopark Kebangsaan telah dijalankan melibatkan 9 tapak warisan merangkumi geologi, biodiversiti dan budaya.

Penilaian tersebut telah dijalankan oleh dua orang penilai dari Jawatankuasa Pelaksana Geopark Kebangsaan iaitu Dr. Dana Badang dan En. Azmil Munif bin Mohd Bukhari serta turut disertai dua pemerhati iaitu Dato’ Kamarulzaman bin Abdul Ghani (Bekas CEO LADA) dan En. Mohammad Mustadza bin Mazni (JMG Ibu Pejabat, Cawangan Perancangan & Pengurusan) dan Pengerusi Jawatankuasa Pelaksana Geopark Kebangsaan, Prof. Emeritus Dato’ Dr. Ibrahim bin Komoo.

Baca selanjutnya

Hasil Penyelidikan PPM Bernilai RM2.725 Juta

Hasil Penyelidikan PPM Bernilai RM2.725 Juta

Pusat Penyelidikan Mineral (PPM), Ipoh – 2 Disember 2019. Hasil penyelidikan dari Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) yang bertajuk A Method of Loading Filler for Paper Making telah berjaya menarik minat pihak industri iaitu Merc Resources Sdn. Bhd. (MRSB) untuk menggunapakai teknologi ini dalam industri pembuatan kertas. Projek penyelidikan ini diketuai oleh Dr. Rohaya Othman, Ketua Cawangan Teknologi Berasaskan Batuan, PPM.

Satu majlis menandatangani Perjanjian Pemindahan Teknologi (TTA) telah diadakan pada 29 November 2018 yang lalu di antara pihak Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (JMG) dan MRSB. Acara penyerahan mock cheque yang bernilai RM2.725 juta juga telah dilakukan pada hari tersebut sebagai simbolik pemindahan teknologi ini melalui perjanjian pelesenan.

Acara bersejarah ini telah disaksikan oleh YB Dr. Xavier Jayakumar, Menteri Air, Tanah dan Sumber Asli (KATS) yang juga bersempena dengan perasmian National Conference and Exhibition on Mineral Resource and Mineral-based Product Development yang telah berlangsung selama 2 hari pada 29 – 30 November 2019 di Hotel Berjaya Times Square, Kuala Lumpur.

Baca selanjutnya

Program Pemantapan Pembantu Penyelidik

Program Pemantapan Pembantu Penyelidik

Pusat Penyelidikan Mineral (PPM), Ipoh – 15 Disember 2018. Satu program pemantapan telah diadakan kepada semua pembantu penyelidik yang bertempat di Hotel Park Avenue, Sungai Petani, Kedah. Program yang berlangsung dari 7 hingga 10 Disember itu adalah bertujuan untuk memantapkan pengetahuan dan sebagai persediaan kepada para pembantu penyelidik yang baharu bagi menghadapi peperiksaan perkhidmatan pembantu penyelidik yang akan diadakan pada tahun hadapan.

Program tersebut dikendalikan oleh Pn Marlinda Binti Daud, Pegawai Penyelidik daripada Cawangan Pelaksana Pengkomersialan dan dibantu oleh beberapa orang urusetia sepanjang program berlangsung. Beberapa orang pegawai penyelidik juga telah ditugaskan untuk memberi syarahan mengenai pelbagai bidang mineral yang ada kaitan dengan tugas pembantu penyelidik. Beberapa orang penolong pegawai penyelidik juga turut hadir untuk sama-sama berkongsi ilmu dan pengalaman mereka kepada pembantu-pembantu penyelidik yang baharu dalam program ini.

Baca selanjutnya

Kerjasama Pintar Antara PPM, JMG dengan PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.

Kerjasama Pintar Antara PPM, JMG dengan PMBK Az-Zahab Sdn. Bhd.

Pusat Penyelidikan Mineral (PPM), Ipoh – 6 Disember 2018. Sekalung tahniah diucapkan kepada PPM kerana telah berjaya menandatangani Kerjasama Pintar antara PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan) Az-Zahab Sdn Bhd dengan PPM, JMG pada 6 Disember 2018.

Majlis dihadiri oleh YB Dato’ Hj. Md Anizam bin Ab Rahman, Pengerusi PMBK Az-Zahab Sdn Bhd, selaku Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri Kelantan, Tn Hj. Md. Muzayin bin Alimon, Pengarah PPM, Tn Hj. Abd Rashid bin Modh Yusoff, Pengarah Eksekutif PMBK Az-Zahab Sdn Bhd, merangkap Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan PMBK, serta En. Nik Mohd Alimin bin Nik Mohd Alwi, Pengurus Besar PMBK Az-Zahab Sdn Bhd serta pegawai-pegawai dari kedua-dua agensi yang terlibat. Majlis juga turut dihadiri oleh Yang Berbahagia, Dato’ Ir Ahmad Zukni bin Ahmad Khalil, Pengarah JMG Negeri Perak.

Baca selanjutnya