PROGRAM HARI KELUARGA KEM-G JMG SABAH

PROGRAM HARI KELUARGA KEM-G JMG SABAH

TANJUNG ARU, KOTA KINABALU (03 DISEMBER 2022, SABTU): Kelab Kebajikan dan Rekreasi Mineral dan Geosains (KEM-G), JMG Sabah telah mengadakan Program Hari Keluarga yang bertujuan merapatkan hubungan silaturrahim diantara ahli-ahli dan keluarga kakitangan semua disamping dapat memupuk semangat permuafakatan dan kerjasama dalam diri semua peserta.  Program dimulakan seawal pukul 7.30 pagi dengan sarapan dan potluck yang dibawa oleh kakitangan sendiri.  Acara dirasmikan oleh Tuan Pengarah JMG Sabah iaitu Dr Frederick Francis Tating dan seterusnya ke aktiviti senamrobik.  Pelbagai acara dewasa dan kanak-kanak seperti permainan cari gula-gula dalam tepung, kerusi muzikal, passing gelang getah menggunakan straw, pancing tin, teka gambar, pingpong dalam sudu dan isi air dalam botol menggunakan span. 

Program kali ini telah dihadiri seramai 80 orang.  Tahniah kepada pemenang permainan dan kakitangan yang bertuah mendapat lucky draw yang telah disediakan.  Tuan Pengarah juga mengucapkan tahniah dan syabas kepada KEM-G, semua AJK penganjur dan semua kakitangan yang terlibat dengan penganjuran Hari Keluarga JMG 2022 dengan jayanya dan mantap.  Pihak AJK KEM-G juga ingin mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih semua ahli yang hadir dan bersama-sama memeriahkan Hari Keluarga JMG Sabah Edisi 2022.  Pengerusi KEM-G iaitu Encik Redzuan bin Ahmad Banjar turut mengambil kesempatan menyusun sepuluh jari memohon maaf jika pihak AJK KEM-G ada kekurangan/kesilapan semasa menganjurkan acara tersebut.  Adalah diharapkan agar ikatan persahabatan dan kekeluargaan dikalangan ahli kelab dan ahli keluarga akan menjadi semakin erat.  Program diakhiri dengan jamuan makan tengahari dan semoga berjumpa lagi pada Hari Keluarga akan datang. 

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN, PERPISAHAN PEGAWAI DAN TAKLIMAT KEFAHAMAN GEOTAPAK BEKAS LOMBONG BATU ARANG

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN, PERPISAHAN PEGAWAI DAN TAKLIMAT KEFAHAMAN GEOTAPAK BEKAS LOMBONG BATU ARANG

SELANGOR, Batu Arang, 21 Disember 2022 - Jabatan Mineral dan Geosains Selangor/Wilayah Persekutuan telah mengadakan Majlis Perhimpunan bulanan dan Majlis Perpisahan Puan Marina Mansor di Dewan MPKK Batu Arang. Terima kasih diucapkan kepada Puan Marina di atas khidmat sepanjang sembilan tahun berada di JMGSWP. Semoga terus berjaya dan cemerlang di tempat baru.

Disamping itu, Jabatan juga telah mengadakan Program Taklimat Kefahaman Geotapak Bekas Lombong Batu Arang. Taklimat Kefahaman Geotapak disampaikan oleh Pengarah JMGSWP, Yang Berusaha En. Tuan Rusli bin Tuan Mohamed, Pegawai Geosains En. Rahman dan En. Wan Neqhaikal. Selain itu taklimat di geotapak juga disampaikan oleh En. Jabar selaku Wakil Persatuan Batu Arang dan juga penduduk Batu Arang. Program ini bertujuan bagi memberi maklumat kepada seluruh kakitangan JMGSWP berkenaan sejarah dan penubuhan Geotapak Bekas Lombong Batu Arang. 

Tayangan Virtual Tour 3D Model Bandar Batu Arang ditayangkan di Galeri Batu Arang. Virtual Tour 3D ini menayangkan secara gambaran keadaan Bandar Batu Arang pada awal dahulu serta menunjukkan gambaran lokasi sebenar lombong batu arang.

Lawatan ke Geotapak meliputi kawasan iaitu :

  1. Bekas Tasik Lombong
  2. Corong Udara (Airshaft)
  3. Terowong No.2
  4. Galeri Batu Arang

PERHIMPUNAN BULAN DISEMBER 2022 JMG SARAWAK

PERHIMPUNAN BULAN DISEMBER 2022 JMG SARAWAK
KUCHING, 16 NOVEMBER 2022 - Jabatan Mineral dan Geosains Sarawak telah mengadakan Majlis Perhimpunan Bulanan di Bilik Mesyuarat Baiduri, JMG Sarawak. Majlis dimulakan tepat pada pukul 8.20 pagi dengan nyanyian lagu negaraku, lagu Sarawak Ibu Pertiwiku, lagu Perkhidmatan Awam dan disusuli dengan bacaan doa. Majlis pada kali ini telah dianjurkan oleh Unit Pentadbiran dan Kewangan.   Agenda majlis diteruskan dengan ucapan perutusan oleh Pengarah JMG Sarawak iaitu Encik Roslan bin Rajali. Di dalam perutusannya, beliau telah mengucapkan tahniah kepada YB Nik Nazmi bin Nik Ahmad dan YB Dato’ Sri Huang Tiong Sii di atas perlantikan sebagai Menteri dan Timbalan Menteri, Kementerian Sumber Asli, Tenaga dan Perubahan Iklim. Seterusnya, Pengarah telah menyentuh beberapa perkara seperti status kewangan pejabat, peringatan, makluman dan pelaporan aktiviti bulanan oleh setiap unit/ aktiviti di JMG Sarawak. Majlis diteruskan dengan majlis meraikan pegawai yang bakal bersara wajib iaitu En Charlie Davis Muding. Sekalung ucapan ribuan terima kasih buat En Charlie di atas perkhidmatan yang cemerlang ketika mentadbir Unit Kewangan di JMG Sarawak. Akhir sekali, majlis berakhir dengan sambutan ‘Selamat Hari Lahir’ buat kakitangan yang lahir pada bulan Oktober, November  dan Disember 2022.   Akhir sekali, Pengarah mengucapkan Selamat Hari Krismas dan Selamat Tahun Baru kepada semua kakitangan JMG Sarawak.

PENGIKTIRAFAN GOMBAK HULU LANGAT GEOPARK SEBAGAI GEOPARK KEBANGSAAN KE-7 MALAYSIA

PENGIKTIRAFAN GOMBAK HULU LANGAT GEOPARK SEBAGAI GEOPARK KEBANGSAAN KE-7 MALAYSIA

KUALA LUMPUR, 17 Disember 2022 - Saksikan temubual di Awani Pagi tentang Pengiktirafan Gombak Hulu Langat Geopark Kebangsaan Ke-7 Malaysia esok (Sabtu, 17 Disember 2022) pada jam 8.30 pagi, bersama Tuan Azrul Shah bin Mohamad, Ketua Pegawai Eksekutif Tourism Selangor dan Tuan Rusli bin Tuan Mohamed, Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Selangor/Wilayah Persekutuan.

 

Pelbagai perbincangan menarik akan dikongsikan berkaitan misi Projek Gombak Hulu Langat Geopark.

 

#PusingSelangorDulu #SplendidSelangor