Kunjungan Hormat Pengarah JMG Pahang kepada Menteri Besar Pahang Oktober 2020

Kunjungan Hormat Pengarah JMG Pahang kepada Menteri Besar Pahang Oktober 2020

Kunjungan Hormat Pengarah JMG Pahang kepada Menteri Besar Pahang

Oleh : Mohammad Aznawi bin Hj Mat Awan (KUPM JMG Pahang)

Pada 12 Oktober 2020, bersamaan 24 Safar 1442 Hijrah, Pengarah JMG Pahang, Tn Hj Nurul Huda bin Romli telah mengadakan kunjungan hormat kepada Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Wan Rosdi bin Wan Ismail di Pejabat Menteri Besar Pahang di Wisma Seri Pahang, Kuantan. Rombongan Pengarah JMG Pahang turut disertai oleh Tn Hj Shari bin Ismail, Timbalan Pengarah Unit Sumber Mineral, En Mohammad Aznawi bin Hj Mat Awan, Ketua Unit Pengurusan Maklumat dan En Zainal Abidin bin Jamaluddin selaku Pegawai Geosains Kanan (Hidrogeologi) JMG Pahang. 

Tujuan utama kunjungan hormat kepada Menteri Besar ini diadakan ialah bagi pemakluman dan pengenalan secara rasmi kepada Dato’ Sri Menteri Besar berkenaan perlantikan Tn Hj Nurul Huda bin Romli selaku Pengarah JMG Pahang mulai 3 Ogos 2020 bagi menggantikan Dato' ’Ir Hj Azman bin Ab. Majid yang memilih untuk bersara secara pilihan mulai Oktober 2020.

 Pengarah JMG Pahang, Tn Hj Nurul Huda bin Romli, dalam sesi pengenalan mesra beliau telah memperkenalkan diri, beserta ahli-ahli rombongan JMG Pahang lain yang hadir. Beliau turut mengambil peluang untuk membentangkan beberapa aspek tugasan hakiki, kerja semasa  dan fungsi jabatan serta pendekatan dan wawasan kerja beliau selaku Pengarah JMG Pahang yang baharu kepada Dato’ Sri Menteri Besar.

Menteri Besar Pahang, Dato' Sri Wan Rosdi bin Wan Ismail dalam bual balas beliau menyatakan tentang beberapa isu dan permasalahan terbaharu berkaitan sektor pencemaran yang berleluasa di beberapa kawasan khususnya di kawasan pembukaan tanah berskala besa yang sentiasa di dalam perhatian beliau, seperti di kawasan Jelai dan Sg Temau, Lipis, beberapa kawasan di Raub dan Chini di Pekan, yang berkemungkinan berkait industri perlombongan secara haram atau tidak sah. Walaupun perlombongan haram bukan di bawah bidang kuasa JMG, beliau mencadangkan satu sistem pemantauan dirancang dan dibuat, prosedur sentiasa dipastikan dipatuhi dan jabatan sentiasa “follow up” atas kerja yang diatur dan dilaksanakan. Beliau juga menyarankan agar tugasan kerja dibuat secara satu persatu dan JMG Pahang sentiasa fokus dengan suatu tindakan terutama berkaitan penguatkuasaan undang-undang perlombongan.  

Pengarah JMG Pahang dalam maklum balas beliau menyatakan beliau selaku Pengarah JMG Pahang akan melihat dan memperincikan beberapa pandangan dan cadangan baik yang diutarakan oleh Dato’ Sri Menteri Besar, Beliau mengambil kesempatan turut merakamkan penghargaan terima kasih kepada Dato’ Sri Wan Rosdi bin Wan Ismail atas kesudian menerima kehadiran beliau dan rombongan dari JMG Pahang, walaupun dal;am kesibukan tugasan harian beliau

Kunjungan hormat kepada Dato’ Sri Menteri Besar yang berlangsung selama lebih 40 minit ini diakhiri dengan sesi penyerahan cenderamata dari pihak JMG Pahang kepada Dato’ Sri Menteri Besar dalama bentuk beberapa buku Laporan Terbaharu JMG Malaysia. Ini kiemudiannya disusuli pula oleh penyampaian cendera kenangan dari Dato’ Sri Menteri Besar kepada Pengarah JMG Pahang dan ahli-ahli rombongan beliau. Terima kasih Dato’ Sri.

Semoga kunjungan hormat JMG Pahang ke Pejabat Menteri Besar Pahang ini akan terus mengeratkan perhubungan dan kerjasama JMG Pahang selaku entiti Kerajaan Persekutuan dengan Pejabat Menteri Besar Pahang khususnya, serta Kerajaan Negeri Pahang amnya di bawah pimpinan Dato’ Sri Menteri Besar Pahang, Dato’ Sri Wan Rosdi bin Wan Ismail…Insha Allah…

 

- sekian -

 

Written by : aznawi