LAWATAN KE MUZIUM ARKEOLOGI, LENGGONG DAN SIDRATUL EDAR, KUALA KANGSAR

LAWATAN KE MUZIUM ARKEOLOGI, LENGGONG DAN SIDRATUL EDAR, KUALA KANGSAR


Di bawah Pelan Integriti Nasional (PIN), AKRAB PPM, JMG dengan kerjasama Kelab Sukan & Kebajikan (KSK), Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) telah menganjurkan lawatan ke Muzium Arkeologi, Lenggong Dan Sidratul Edar, Kuala Kangsar pada 24 Mei 2016.  Program tersebut telah dihadiri seramai empat puluh lima (45) kakitangan PPM.  Program ini  sebagai pendedahan kepada kakitangan PPM-JMG mengenai sejarah arkeologi di Muzium Arkeologi, Lenggong, Perak.  Disamping juga para peserta berpeluang untuk melawat kilang di Sidratul Edar Corp, Kuala Kangsar yang mengeluarkan produk halal muslim yang mendapat pengiktirafan Islamic Manufacturing Process Practice (IMP).  Selain daripada itu peserta juga sempat beriadah di pusat rekreasi Lata Kekabu, Lenggong sambil menjamu selera makan tengahari.

Baca selanjutnya

PERASMIAN DAN PENYERAHAN SISTEM RAWATAN AIR TANAH DI KAMPUNG DUKU, PULAU SIBU, MERSING, JOHOR

IMG 7429d-vert

Mersing, 12 Mei 2016 - Telah berlangsung Majlis Perasmian dan Penyerahan Sistem Rawatan Air Tanah di Kampung Duku, Pulau Sibu, Mersing yang disempurnakan oleh YB Datuk Ir Haji Hamim bin Samuri, Timbalan Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar. Antara yang turut serta dalam majlis ini ialah Ketua Pengarah Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Ketua Pengarah Jabatan Taman Laut Malaysia, Penghulu Mersing, wakil Pegawai Daerah Mersing dan Ketua Kampung Kampung Duku.

Baca selanjutnya

PPM MEMENANGI PINGAT EMAS DAN PERAK DALAM ITEX’16

 PPM MEMENANGI PINGAT EMAS DAN PERAK DALAM ITEX’16

12–14 Mei 2016 - Pameran Inovasi dan Rekacipta Antarabangsa kali ke 27 (ITEX’16) telah diadakan di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur. Bersekali dengan pameran ini, telah diadakan juga pertandingan bagi inovasi dan rekacipta dalam pelbagai bidang dan kategori. Pada kali ini, Pusat Penyelidikan Mineral telah menghantar dua penyertaan dalam pertandingan ini yang merangkumi bidang persekitaran dan tenaga diperbaharui dan juga teknologi maklumat. Tahun ini merupakan penyertaan PPM buat kali yang ke 2 dalam ITEX.

Baca selanjutnya