TAKLIMAT RINGKAS TATACARA PENGURUSAN ASET TAK ALIH KERAJAAN (TPATA)

TAKLIMAT RINGKAS TATACARA PENGURUSAN ASET TAK ALIH KERAJAAN (TPATA)

KOTA KINABALU (04 Februari 2020) :  Satu taklimat dalaman jabatan telah dilaksanakan untuk tujuan memberikan pendedahan kepada semua Kumpulan Pengurusan Profesional dan Kumpulan Pelaksana mengenai Aset Tak Alih Kerajaan dan memberi pendedahan kepada kakitangan dalam konteks meningkatkan kecekapan pengurusan dan pencapaian matlamat organisasi melalui TPATA disamping meningkatkan kemahiran dalam melaksanakan Kerangka Strategi Pelaksanaan TPATA bagi menghasilkan maklumat data ATA mengikut panduan yang disediakan Kerajaan (Pekeliling AM Bilangan 2 Tahun 2012). 

Seramai 35 peserta JMG Sabah yang tergolong daripada Pegawai Geosains C41, C44 & C48 dan Pelaksana C32, C29, C26, C22 dan C19 telah dijemput menghadiri taklimat tersebut bagi mencapai objektif taklimat iaitu Pengenalan Tatacara Pengurusan Aset Tak Alih Kerajaan (TPATA) dan Peranan dan tanggungjawab Unit Pengurusan Fasiliti (UPF) serta Peranan dan tanggungjawab pihak lain yang terlibat dalam PATA kelak di JMG Sabah.  Puan Lena Anggie selaku Pegawai Teknikal Fasiliti (PTF) adalah Fasilitator Taklimat dan dibantu oleh Puan Margaret Stephen Mozimin (PDF), Puan Besty Jenny Adim (PIF), Encik Herorisan Bin Paruka (POF) dan Puan Shuryanteh Bt. Mohd. Yassin (Urusetia).  Taklimat diakhiri dengan perlantikan Panel Penilai Teknikal (Penerim Aset Tak Alih) seramai lima kakitangan yang disampaikan oleh Dr. Frederick Francis Tating. 

TAKLIMAT PEMBANGUNAN 'ASPIRING LABUAN GEOPARK' KEPADA MENTERI WILAYAH PERSEKUTUAN, YBM TN. HJ. KHALID ABD. SAMAD, BERSAMA DENGAN YBHG. DATUK HJH, ROSIDA BT. JAAFAR, KSU KWP DAN YBRS. DR. FARY AKMAL OTHMAN, KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF PERBADANAN LABUAN.

TAKLIMAT PEMBANGUNAN 'ASPIRING LABUAN GEOPARK' KEPADA MENTERI WILAYAH  PERSEKUTUAN, YBM TN. HJ. KHALID ABD. SAMAD, BERSAMA DENGAN YBHG. DATUK HJH, ROSIDA BT. JAAFAR, KSU KWP DAN YBRS. DR. FARY AKMAL OTHMAN, KETUA PEGAWAI EKSEKUTIF PERBADANAN LABUAN.

HOTEL DORSETT, LABUAN (7 FEBRUARI 2020) JUMAAT : JAM 6.30 PETANG, Satu sesi Taklimat Pembangunan Aspiring Labuan Geopark telah diadakan  kepada YBM Wilayah Persekutuan, Tn. Hj. Khalid Abd Samad, YBhg. Datuk Hjh Rosida bt. Jaafar, KSU KWP dan YBrs. Dr. Fary Akmal Othman, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Perbadanan Labuan (PL) di Dorsett Hotel, Labuan . Tujuan pertemuan ini adalah untuk memberikan kefahaman dan hasrat cadangan pembangunan Aspiring Labuan Geopark Tahun 2020.  

Baca selanjutnya

LAWATAN GEOTAPAK BATU PASIR TANJUNG KUBONG

LAWATAN GEOTAPAK BATU PASIR TANJUNG KUBONG

TANJUNG KUBONG, LABUAN (7 FEBRUARI 2020) JUMAAT : Satu lawatan geotapak telah dibuat ke Batu Pasir Tanjung Kubong oleh beberapa pegawai JMG Sabah dan Dr Norbert Simon daripada UKM. Geotapak Batu Pasir Tanjung Kubong  terdiri daripada singkapan batuan Formasi Belait iaitu batu pasir tebal, selang lapis batu pasir dan syal, konglomerat dan klasta batu arang. Dibawah adalah lampiran gambar-gambar yang telah diambil semasa lawatan geotapak tersebut.

 

c5

Singkapan batuan Batu Pasir Tanjung Kubong

 

 c5

Klasta Batu Lumpur pada batuan batu pasir halus

 

c5

Kekanta Arang batu

 

 c5

Struktur Gerbang Laut

 

 

Selain itu pelbagai struktur sedimen dapat dilihat seperti gerbang laut, lapisan silang dan klasta batu lumpur. Lawatan ini tamat pada jam 11.30 pagi.

 

Sumber : Adyrean Edero Jingkah, Penolong Pegawai Geosains C29, Aktiviti Geologi Warisan

MESYUARAT KUMPULAN PROJEK PENILAIAN POTENSI PEMBANGUNAN GEOPARK UNTUK PENGEKALAN DAN PEMULIHARAAN SUMBER SEMULAJADI NEGARA BIL.1/2020

MESYUARAT KUMPULAN PROJEK PENILAIAN POTENSI PEMBANGUNAN GEOPARK UNTUK PENGEKALAN DAN PEMULIHARAAN SUMBER SEMULAJADI NEGARA BIL.1/2020

WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN (07 FEBRUARI 2020) JUMAAT :  Satu Mesyuarat Kumpulan Projek Penilaian Potensi Pembangunan Geopark Untuk Pengekalan dan Pemuliharaan Sumber Semulajadi Negara Bil.1/2020 telah diadakan pada 3 hingga 7 Februari 2020 bertempat di Hotel Lazenda, Labuan, Malaysia. Mesyuarat ini melibatkan 16 pegawai-pegawai projek geowarisan JMG setiap negeri dan Jawatankuasa Pelaksana Geopark Kebangsaan. Antara agenda mesyuarat ini termasuklah cadangan pembangunan dan kemajuan Aspiring Labuan Geopark Tahun 2020.

Baca selanjutnya