Lawatan teknikal PUM-UTeM dan MCIS Safety Glass

 Lawatan teknikal PUM-UTeM dan MCIS Safety Glass

Pada 16 Ogos 2016, Encik Mohamad Haniza Mahmud dan Encik Mohd Idham Mustaffar berbincang dengan Mr. Ng Yong Siong, Pengarah Kumpulan Syarikat PUM Cullet Glass Sdn. Bhd, Pasir Gudang Johor. Perbincangan teknikal ini berkaitan dengan penggunaan kaca kitar semula dalam penghasilan jubin kaca-seramik.

Manakala pada 17 Ogos 2016, perbincangan teknikal berkaitan dengan projek jubin kaca dan perbincangan mengenai kerjasama pintar antara PPM dan UTeM di UTeM. PPM diwakili oleh Encik Mohamad Haniza Mahmud dan Encik Mohd Idham Mustaffar manakala UTeM diwakili oleh Prof. Madya Prof. Dr. Jariah binti Mohamad Joui.

Baca selanjutnya

BENGKEL TEKNOLOGI SERAMIK 2016

BENGKEL TEKNOLOGI SERAMIK 2016

Satu bengkel teknologi seramik telah dianjurkan oleh Divisyen Pembangunan Usahawan dan Sosio Ekonomi (EDSE), Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) dengan bantuan kepakaran Pusat Penyelidikan Mineral, Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (PPM-JMG). Bengkel ini berlangsung selama sehari untuk usahawan-usahawan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) seramik Negeri Perak.

Bengkel teknologi seramik dengan tema “Penghasilan Produk Berteknologi Dan Berkualiti Ke Arah Pengkomersialan” telah diadakan pada 24 Ogos 2016 di Dewan Seminar PPM-JMG. Seramai 29 orang peserta telah menghadiri bengkel ini yang terdiri daripada 16 usahawan PKS seramik Negeri Perak yang berdaftar dengan PKNP, 3 peserta Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia Cawangan Perak (PKKM-CP) dan 10 peserta warga kerja penyelidikan PPM-JMG . Objektif bengkel adalah:-

  • Memastikan teknologi seramik dialih-pakai kepada PKS seramik tempatan untuk penghasilan produk yang lebih berkualiti.
  • Pendedahan maklumat terkini berkaitan teknologi dan kualiti produk seramik.
  • Mewujudkan platform untuk perkongsian pengalaman dalam bidang pembuatan produk tanah liat atau produk berasaskan tanah liat serta pengembangan idea-idea untuk meningkatkan nilai komersil sumber tanah liat dan kaolin tempatan.
  • Untuk mempromosikan teknologi pencirian, benefisiasi dan penghasilan produk berasaskan lempung dan kaolin tempatan ke arah pengkomersilan oleh PKS seramik tempatan.
Baca selanjutnya

LAWATAN PENYELIDIKAN PUSAT PENYELIDIKAN MINERAL KE JMG PAHANG DAN LOMBONG-LOMBONG DI NEGERI PAHANG

LAWATAN PENYELIDIKAN PUSAT PENYELIDIKAN MINERAL KE JMG PAHANG DAN LOMBONG-LOMBONG DI NEGERI PAHANG

Satu rombongan lawatan penyelidikan dari PPM telah diadakan pada 17 – 19 Ogos 2016. Rombongan seramai 36 orang ini terdiri daripada pegawai dan kakitangan PPM termasuk juga pelajar latihan industri yang diketuai oleh En. Aminudin Mahmud. Lawatan ini bertujuan untuk memberi pendedahan dan pengalaman kepada para pegawai dan kakitangan PPM mengenai operasi perlombongan terutamanya emas dan bijih timah di Malaysia.

Pada hari pertama, kami telah memulakan lawatan ke Makmal Geokimia, Bahagian Perkhidmatan Teknikal dan disambut oleh Pn. Hajah Hazan Maheran, Pengarah Makmal BPT, Kuantan. Kami telah diberi penerangan aktiviti dan perkhidmatan yang diberikan dan berpeluang melawat makmal dan peralatan yang ada di makmal tersebut.

Baca selanjutnya

JMG JOHOR KE PROGRAM KEMBARA MAHKOTA JELAJAH KEPULAUAN MERSING 2016

muka depan kembara

Mersing, 22 Ogos 2016 - Program Kembara Mahkota Jelajah Kepulauan Mersing 2016 yang telah diadakan pada 21-22 Ogos 2016 merupakan edisi ketiga Program Kembara Mahkota 2016. Sultan Ibrahim Ibni Almarhum Sultan Iskandar, Sultan Johor telah berkenan mencemar duli ke Pulau Tinggi, Pulau Besar, Pulau Tengah dan Pulau Rawa pada hari pertama (Ahad, 21/8/2016) dan ke Pulau Mensirip, Pulau Pemanggil, Pulau Aur dan Pulau Sibu pada hari berikutnya. Tuanku Sultan turut ditemani oleh dua orang puteranya Tunku Panglima Tunku Abdul Rahman dan Tunku Putera Tunku Abu Bakar.

Baca selanjutnya