MESYUARAT BAGI MEMBINCANGKAN ISU-ISU PELAKSANAAN DAN PENGGUNAAN SISTEM ePEROLEHAN (eP) DI KEMENTERIAN/AGENSI

MESYUARAT BAGI MEMBINCANGKAN ISU-ISU PELAKSANAAN DAN PENGGUNAAN SISTEM ePEROLEHAN (eP) DI KEMENTERIAN/AGENSI

PUTRAJAYA (16 JANUARI 2020) :  Sistem ePerolehan (eP) telahpun dilancarkan pada 1 Januari 2018 dan dengan berkuatkuasanya Pekeliling Perbendaharaan 5.1 Perolehan Secara Elektronik, semua urusan perolehan bekalan dan perkhidmatan bukan perunding Kerajaan Persekutuan hendaklah dilaksanakan melalui Sistem eP sepenuhnya.  Sepanjang tempoh satu (1) tahun perlaksanaan Sistem eP, Kementerian Kewangan (MoF) telah menerima pelbagai maklumbalas positif dan komen penambahbaikan melalui pelbagai platform seperti semasa sesi turun padang, taklimat dan latihan, mesyuarat-mesyuarat (Ministry Task Force di Kementerian), Program Hari Terbuka Bahagian Perolehan Kerajaan dan aduan-aduan melalui saluran eAduan, emel dan sebagainya.  Sehubungan dengan itu, MoF telah mengambil inisiatif untuk menambahbaik Sistem eP sedia ada dengan melaksanakan pembangunan Sistem eP Fasa Dua  (2) yang telah bermula pada September 2018 yang melibatkan sebanyak 898 item dengan jangkaan selesai sepenuhnya pada tahun 2021.  Walau bagaimanapun, Mesyuarat Ketua Setiausaha Kementerian dan Ketua Perkhidmatan Bilangan 11 Tahun 2019 yang diadakan pada 17 Disember 2019 yang lalu telah memutuskan bahawa masih terdapat lagi keperluan untuk MoF mendapatkan input bagi penambahbaikan Sistem eP sedia ada daripada semua Kementerianl Agensi. 

Oleh itu, beberapa agensi kerajaan yang berkaitan telah dijemput menghadiri mesyuarat tersebut.  JMG Sabah sendiri telah menghantar wakil atau kakitangan yang terlibat secara langsung ke mesyuarat tersebut iaitu Encik Eddie Affandy bin Mohd. Yusslee (KUPM), Puan Normi Adok (PPTM) dan Puan Rizidah Majawal (PPT).  Mesyuarat telah dilaksanakan bertempat di Bahagian Belanjawan Negara Kementerian Kewangan Malaysia yang diPengerusi oleh YBhg. Dato' Zamzuri bin Abdul Aziz (Setiausaha Bahagian Perolehan Kerajaan).

 

PERHIMPUNAN BULANAN BILANGAN 1 TAHUN 2020

PERHIMPUNAN BULANAN BILANGAN 1 TAHUN 2020

KOTA KINABALU (23 JANUARI 2020) :  Majlis perhimpunan bulanan pegawai dan kakitangan Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia, Sabah telah diadakan di Bilik Mesyuarat Utama (Nephrite) yang dihadiri seramai 57 kakitangan terdiri dari kumpulan pelaksana dan pengurusan jabatan.  Majlis dimulakan dengan bacaan doa oleh Encik Ebahrim bin Bedin dan diteruskan dengan nyanyian lagu Negaraku dan Sabah Tanahairku.  Perutusan disampaikan sendiri oleh Tuan Pengarah JMG Sabah En. Paulius Godwin@Paulus.

Majlis diselitkan dengan sesi pengenalan pegawai lantikan baru iaitu Cik Fatimah Tuzaharah Binti Kamaludeen dan Encik Muhammad Haniff Bin Hamzah.  Turut memperkenalkan diri iaitu Pegawai Geosains, Encik Asman Bin Alias yang mana berpindah pejabat cawangan ke JMG Sabah.  Disamping itu, turut diberi kesempatan memperkenalkan diri adalah professor Dr. Nobert Simon yang menjalankan Latihan/Kajian beliau di JMG Sabah.  Majlis kali ini menarik perhatian warga JMG Sabah mengenai satu taklimat ringkas mengenai “Rasionalisasi Jabatan Ke Arah Penubuhan Lembaga Pembangunan Mineral Malaysia (LPMM) dan GeoMalaysia” yang disampaikan oleh Encik Eddie Affandy bin Mohd Yusslee yang mana antara initipati taklimat adalah pertimbangan dasar dalam cadangan penubuhan LPMM dan justifikasi penubuhan LPMM dan GeoMalaysia serta perancangan projek penubuhan ini kelak.

Sebelum majlis perhimpunan berakhir, majlis telah memberikan penghormatan terakhir untuk Tuan Pengarah yang bakal bersara pada masa terdekat ini.  Majlis persaraan beliau diserikan dengan montaj kehidupan beliau, ucapan daripada Presiden KEMG serta ucapan terbuka daripada warga JMG Sabah itu sendiri.  Jasa baik beliau dikenang melalui pelbagai cenderamata daripada kelab dan Unit serta Aktiviti di JMG Sabah.  Penyelaras majlis kali ini adalah dari Unit Pengurusan Maklumat.

 

Persaraan Pengarah Kanan PPM

Persaraan Pengarah Kanan PPM

Pusat Penyelidikan Mineral, Ipoh – 20 Januari 2020. Sekalung penghargaan diucapkan kepada Pengarah Kanan PPM, Encik Aminudin bin Mahmud yang telah menamatkan perkhidmatan beliau sebagai penjawat awam pada 17 Januari 2020 yang lalu. Di kesempatan ini, Pengarah Kanan telah menyampaikan ucapan terakhir beliau bersempena dengan Majlis Perhimpunan Bulanan yang telah diadakan pada 14 Januari 2020 bertempat di Dewan Seminar PPM.

Baca selanjutnya