INTAN EXECUTIVE LECTURE SERIES (TECHNOLOGY): IOT & IR 4.0 INTAN KAMPUS SABAH 2019

INTAN EXECUTIVE LECTURE SERIES (TECHNOLOGY): IOT & IR 4.0 INTAN KAMPUS SABAH 2019

Kota Kinabalu, 24 Oktober 2019 : Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN) Kampus Sabah telah mengadakan Intan Executive Lecture Series (Technology) bertempat Auditorium Tun Mustapha, INTAN Kampus Sabah, Jalan Sulaman.

Program ini adalah untuk memberi pendedahan kepada penjawat awam mengenai revolusi perindustrian agar peka dengan arus perubahan teknologi. Disamping itu, menggunakan peluang teknologi tersebut dalam menambahbaik sistem penyampaian perkhidmatan digital kerajaan sejajar dengan aspirasi Rancangan Malaysia Kesebelas (RMKE11) untuk meningkatkan produktiviti perkhidmatan awam. Teknologi ini juga mampu melengkapi penjawat awam dengan kefahaman yang mantap bagi menerajui keperluan industri dalam perkembangan teknologi negara selaras dengan aspirasi negara.

Program dimulai dengan ucapan aluan oleh Hj. Mohd Harris bin Ali (Pengarah Wilayah INTAN Kampus Sabah) dan seterusnya dirasmikan oleh YB Tuan Mohammad Mohamarin (Pembantu Menteri Pelajaran dan Inovasi Sabah). Program juga, diselitkan dengan penyampaian sijil kepada peserta kursus IOT : Adrino dan ke Lawatan Showcase. Sebanyak dua ceramah telah dikongsikan pada program ini iaitu ‘IR 4.0 The Impact of AI on Workers in ASEAN’ yang disampaikan oleh Encik Syamsul Faizal Ahim (Account Director, Education, Cisco System (M) Sdn Bhd manakala ‘Revolusi Industri ke 4: Merubah Cara Kerja’ telah disampaikan oleh Prof. Dr. Mohd Shahrizal Sunar (Director, Institute of Human Centered Engineering (iHumEn) Universiti Teknologi Malaysia.

Puan Lena Anggie (Pegawai Teknologi Maklumat) dari Unit Pengurusan Maklumat, JMG Sabah telah menghadiri program ini dengan jayanya.

IOT Lena 2

 

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN DAN PERSARAAN EN.ANTHONY LEE

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN DAN PERSARAAN EN.ANTHONY LEE

KOTA KINABALU, SABAH (30 OKTOBERER 2019): RABU, Seperti kebiasaannya Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia Sabah akan menganjurkan Majlis Perhimpunan Bulanan. Majlis Perhimpunan Bulanan Bil.10/2019 kali ini dikelolakan oleh Unit Perkhidmatan Makmal JMG Sabah. Majlis ini diadakan di Dewan Nephrite, Tingkat 1, Blok Kinabalu, JMG Sabah sekitar pukul 9.00 pagi pada hari ini.

Baca selanjutnya

PENGARAH JMG JOHOR DALAM PROGRAM CITRA DESA SELAMAT PAGI MALAYSIA

PENGARAH JMG JOHOR DALAM PROGRAM CITRA DESA SELAMAT PAGI MALAYSIA

Mersing, 26 Oktober 2019 - Satu Program terbitan RTM iaitu Citra Desa Selamat Pagi Malaysia telah bersiaran langsung di Sukalayar Resort, Tanjung Resang, Mersing, Johor baru-baru ini. Dua jam bersiaran, adalah bagi tujuan memaparkan daerah Mersing secara menyeluruh merangkumi kewujudannya dari sudut geologi, sebuah daerah yang terbentuk 350 juta tahun yang lampau. Ia juga memaparkan kisah Mersing sebuah daerah yang merupakan lokasi berlakunya gunung berapi yang ganas sekitar 300 juta tahun sebagaimana Indonesia pada hari ini dan merupakan daratan terawal yang membentuk Semenanjung Malaysia.

Baca selanjutnya

SEMINAR MERSING GEOPARK

SEMINAR MERSING GEOPARK

Mersing, 22 Oktober 2019 - Jawatankuasa Promosi dan Pembangunan Mersing Geopark dengan kerjasama Pejabat Daerah Mersing, Majlis Daerah Mersing, Pusat Kejuruteraan Tropika (GEOTROPIK), UTM dan JMG Johor telah menganjurkan Seminar Mersing Geopark di Hotel Seri Malaysia Mersing, Johor yang telah dirasmikan oleh YB DUN Endau Puan Hajah Alawiyah bt. Talib.

Baca selanjutnya

LAWATAN TEKNIKAL DAN AKTIVITI PERSAMPELAN DI KUARI BUKIT PULAI SDN. BHD. DAN KILANG SRI MARTEK MARBLE INDUSTRIES (M) SDN. BHD.

LAWATAN TEKNIKAL DAN AKTIVITI PERSAMPELAN DI KUARI BUKIT PULAI SDN. BHD. DAN KILANG SRI MARTEK MARBLE INDUSTRIES (M) SDN. BHD.

Pada 21 Oktober lepas, Pusat Penyelidikan Mineral telah menerima dua orang tetamu dari Industrial Innovation Centre, Oman. Sehubungan dengan itu, pada 22 Oktober 2019, pihak PPM telah mengadakan lawatan teknikal dan aktiviti persampelan di Kuari Bukit Pulai Sdn Bhd dan Kilang Sri Martek Marble Industries (M) Sdn Bhd dengan kerjasama dari pegawai JMG Perak.

Lawatan ini disertai oleh pegawai-pegawai dari Cawangan Teknologi Bahan Termaju (CTBT) dan seorang pegawai dari Cawangan Pelaksana dan Pengkomersialan (CPP). Lawatan ini turut disertai oleh dua orang pegawai dari JMG Perak.

Baca selanjutnya