MESYUARAT SEMAKAN KAWASAN ANOMALI LOKASI PERSAMPELAN BAGI PALEOMAGNETIC SURVEY

MESYUARAT SEMAKAN KAWASAN ANOMALI LOKASI PERSAMPELAN BAGI PALEOMAGNETIC SURVEY

Johor Bahru, 16 Oktober 2018 - Satu mesyuarat berkenaan semakan kawasan anomali lokasi persampelan bagi "Paleomagnetic Survey" telah diadadakan di Bilik Mesyuarat Kuarza JMG Johor. Mesyuarat ini dipengerusikan oleh Pengarah JMG En. Mohamad Hussein b. Jamaluddin dan taklimat berkenaan telah disampaikan oleh En. Shari b. Ismail Ketua Unit Sumber Mineral JMG Pahang. Wakil JMG dari negeri-negeri yang terlibat seperti Johor, Pahang, Terengganu, BPT, IbuPejabat dan pihak perunding turut hadir.

Baca selanjutnya

PROGRAM SAMBUTAN HARI ALAM SEKITAR NEGARA PERINGKAT NEGERI JOHOR 2018

PROGRAM SAMBUTAN HARI ALAM SEKITAR NEGARA PERINGKAT NEGERI JOHOR 2018

Batu Pahat, 21 Oktober 2018 - JMG Johor telah mengambil bahagian dalam pameran sempena Sambutan Hari Alam Sekitar Negara (HASN) 2018 Peringkat Negeri Johor yang telah diadakan di Institut Pendidikan Guru Kampus Tun Hussein Onn, Batu Pahat. YB Dr Sahruddin Jamal, Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Alam Sekitar dan Pertanian Negeri Johor merangkap Pengerusi Jawatankuasa Induk Penganjuran yang juga Wakil Rasmi kepada YAB Menteri Besar Johor telah menyempurnakan perasmian HASN 2018 Peringkat Negeri Johor.

Baca selanjutnya

GEOPARK PERTAMA JOHOR DI MERSING

GEOPARK PERTAMA JOHOR DI MERSING

Mersing, 28 Oktober 2018 - Daerah Mersing mencipta sejarah tersendiri apabila dipilih sebagai geopark pertama Johor oleh Jawatankuasa Geopark Kebangsaan. Adun Endau, Alwiyah Talib berkata, beliau turut mengucapkan tahniah kepada Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sri Mersing apabila menjadi sekolah angkat pertama geopark di Johor amnya dan Mersing khususnya. Menurutnya, seperti mana difahamkan bahawa 300 juta tahun dahulu, Mersing merupakan kawasan gunung berapi yang aktif di mana kenyataan tersebut disokong oleh jenis batuan yang mendasari bumi Mersing.

Baca selanjutnya

Latihan Kerja Geofizik (Microgravity) dan Ujian Proba Mackintosh

Latihan Kerja Geofizik (Microgravity) dan Ujian Proba Mackintosh

Pada 8 dan 9 Oktober yang lalu, PPM dengan kerjasama daripada pihak BPT telah mengadakan Latihan Kerja Geofizik (Microgravity) dan Ujian Proba Mackintosh bertempat di tapak cadangan bangunan Makmal Silika PPM. Latihan yang melibatkan seramai 15 orang warga PPM ini terdiri daripada para pembantu penyelidik yang baharu.

Kedua-dua kaedah Geofizik (Microgravity) dan Proba Mackintosh ini merupakan ujian yang dijalankan untuk mendapatkan nilai keupayaan galas tanah. Keputusan yang diperolehi daripada ujian ini akan memberikan gambaran secara kasar mengenai kekuatan lapisan tanah pada titik tersebut.Oleh itu, latihan ini adalah amat penting kepada pembantu-pembantu penyelidik yang baharu untuk diberikan pendedahan serta ilmu pengetahuan tambahan yang akan membantu mereka dalam menjalankan kerja-kerja penyelidikan di PPM.

Baca selanjutnya

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN JMGSWP BIL. 10/2018

MAJLIS PERHIMPUNAN BULANAN JMGSWP BIL. 10/2018

Rabu 31 Oktober 2018, Majlis Perhimpunan Bulanan Bil. 10/2018 telah diadakan di Bilik Kuarza, JMGSWP. Majlis perhimpunan kali ini telah dipengerusikan oleh En. Nicholas Jacob iaitu Timbalan Pengarah baru yang  kembali semula berkhidmat di JMGSWP setelah sekian lama merantau ke JMG Sabah, JKR dan JMG Ibu Pejabat.

Majlis Perhimpunan Bulanan juga disusuli dengan sesi Ujian Dadah melalui saringan air kencing dan taklimat "Pengurusan Kewangan Islam berdasarkan Faraid, Wasiat dan Hibah" oleh wakil dari Amanah Raya.

Baca selanjutnya