KURSUS LATIHAN TRIMBLE R10 GNSS SYSTEM DAN TRIMBLE NETR9

KURSUS LATIHAN TRIMBLE R10 GNSS SYSTEM DAN TRIMBLE NETR9

KOTA KINABALU, SABAH (03 SEPTEMBER 2018) : ISNIN, Bahagian Latihan, Unit Pengurusan Maklumat, JMG Sabah telah mengadakan kursus latihan Trimble R10 GNSS System dan Trimble NetR9 di JMG Sabah selama lima hari bermula pada 3hb September 2018 dan berakhir pada 7hb September 2018.

Tujuan latihan ini adalah untuk memberikan pendedahan kepada kakitangan JMG Sabah untuk mengetahui dan mempelajari lagi lebih lanjut berkaitan alat tersebut. Seramai 20 orang kakitangan JMG Sabah yang terlibat dalam latihan tersebut. Antara mereka adalah En. Paulius @ Paulus Godwin, Dr. Ferederick F. Tating, En. Arthur C. Makulim, En .Goh Khean Seong, En. Bailon Golutin, En. Redzuan bin Ahmad Banjar, En. Nickolas Sindam, Cik Helviana Malaya, En. Ramlee bin Kalaham, En. Malai Osman bin M. Muhamad, Pn. Besty Jenny Adim, Pn. Shuryanteh binti Mohd Yassin, En. Levy Mosungkai, En. Herorisan bin Paruka, En. Patrick Gindol, En. Adyrean Edero Jingkah, En. Daigo Intang, En. Richard Clement, Pn. Mary Chew dan En. Julin.

Objektif Kursus :
I. Melatih kakitangan JMG Sabah untuk mengendalikan peralatan GNSS Trimble R10 System dan Trimble Netr9 dalam kerja-kerja pemantauan sesar aktif Sabah.
II. Melatih kakitangan JMG Sabah menggunakan TBC Software dan T4D Control Software dalam analisis sesar aktif yang berpotensi untuk menghasilkan gempa bumi.

Sumber foto dan maklumat : Pn. Shuryanteh binti Mohd. Yassin

Sumber Penulisan : Pn. Suriani binti Ramlee

 

Written by : BESTY