LAWATAN KERJA YB MENTERI AIR TANAH DAN SUMBER ASLI KE KUALA TERENGGANU, TERENGGANU

LAWATAN KERJA YB MENTERI AIR TANAH DAN SUMBER ASLI KE KUALA TERENGGANU, TERENGGANU

1 April 2019 - Yang Berhormat Dr. Xavier Jayakumar, Menteri Air Tanah dan Sumber Asli Malaysia telah mengadakan sesi lawatan kerja selama dua(2) hari ke Kuala Terengganu.  Lawatan kerja ini secara khususnya bertujuan bagi kunjungan Hormat ke Pejabat Menteri Besar Terengganu, merasmikan persidangan Penolong Pegawai Tanah Ke-7 dan melawat tapak lombong serta melihat fasiliti kemudahan pelabuhan pasir silika di Kg. Bari, Setiu, Terengganu.

Lawatan YB Menteri telah diiringi oleh Yang Berusaha Datuk Zurinah Binti Pawanteh, Ketua Setiausaha Kementerian Air Tanah dan Sumber Asli Malaysia, bersama ahli-ahli rombongan jemputan kementerian di Putrajaya. Turut hadir bersama sepanjang lawatan ialah ketua dan wakil jabatan dan agensi kementerian dari Negeri Pahang serta wakil-wakil dari pihak Setiausaha Kerajaan Negeri Terengganu. Jemputan dari JMG Malaysia diketuai oleh Yang Berusaha Datuk Shahar Effendi bin Abdullah Azizi selaku Ketua Pengarah JMG Malaysia.

JMG Terengganu telah diberikan mandat bagi menguruskan perkara berkaitan lawatan lombong serta kawalan trafik semasa sesi lawatan YB Menteri ke lombong Terengganu Silica Consortium Sdn. Bhd.

Lawatan YB Menteri bermula dari Permai Hotel, Kuala Terengganu.  Pada pukul 1.15 tengah hari, menuju ke Terengganu Silica Consortium Sdn. Bhd tapak lombong pasir silika di Kg. Bari, Setiu. Tapak lombong yang di lawat ialah lombong yang masih aktif sejak 2014.  Penerangan ringkas telah diberikan oleh Mr. Surendra wakil dari pihak Terengganu Silica Consortium Sdn. Bhd berkenaan taklimat keselamatan, Terengganu Silica & High Purity Silica Project, serta lawatan tapak. 

Slide1

Slide2

Slide3

Slide4

Slide5

slide6

Slide7

Written by : razz