JMG siap bina 40 telaga tiub sejak 2016 - UTUSAN MALAYSIA 13/4/2018

JMG siap bina 40 telaga tiub sejak 2016 - UTUSAN MALAYSIA 13/4/2018

 

JMG siap bina 40 telaga tiub sejak 2016

 
AHLI Jawatankuasa UMNO Bahagian Pekan,  Datuk Khairuddin Mahmud meninjau proses operasi telaga tiub

AHLI Jawatankuasa UMNO Bahagian Pekan, Datuk Khairuddin Mahmud meninjau proses operasi telaga tiub di pekarangan Sekolah Menengah Agama Darul Makmur, Ganchong di Pekan, Pahang hari ini. - UTUSAN ONLINE

12 April 2018 1:07 PM

 

PEKAN 12 April - Jabatan Mineral dan Geosains (JMG) sudah menyiapkan pembinaan 40 unit telaga tiub di seluruh negara sejak dua tahun lalu bagi membantu membekalkan air kepada penduduk.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) jabatan itu, Zukeri Ab. Ghani berkata, pemilihan lokasi pembinaan telaga tiub tersebut dibuat berdasarkan permohonan dikemukakan penduduk setempat dan masalah air yang berlaku di tempat mereka.

Katanya, pihaknya juga sedang mengenal pasti kawasan-kawasan lain seperti yang dirancang dalam Rancangan Malaysia Ke-11 untuk membantu masyarakat mendapatkan bekalan air sebagai sumber altetnatif air bersih.

“Pembinaan telaga tiub di seluruh negara ini melibatkan kos kira-kira RM3.9 juta yang dilengkapkan dengan sistem penapisan ringkas untuk memastikan kualiti dan sumber air bersih.

“Memandangkan telaga dan sistem pembangunan telaga ini digunakan sepanjang masa, sudah tentu ia memerlukan penyelenggaran berterusan. Penduduk setempat perlu mempunyai tanggungjawab memastikan telaga ini bebas daripada pencemaran atau kerosakan,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas perasmian dan penyerahan telaga tiub serta sistem penapisan air tanah ringkas yang disempurnakan Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Pekan, Datuk Khairuddin Mahmud

di Sekolah Menengah Agama Darul Makmur, Ganchong di sini hari ini.

- UTUSAN ONLINE

 

Written by : aznawi