Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan Sistem Penapisan Air Tanah Ringkas (SPATR) Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan

Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan Sistem Penapisan Air Tanah Ringkas (SPATR) Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan

Oleh : Mohammmad Aznawi b. Hj Mat Awan (KUPM JMG Pahang)

 

spatr

spatr1

spatr2

Pada 12 April 2018, telah diadakan Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan Sistem Penapisan Air Tanah Ringkas (SPATR) Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan. Sekolah Menengah Agama Ganchong ini ditubuhkan pada tahun 11 Ogos 1969 yang berasaskan pendidikan agama pada awal penubuhannya oleh penduduk setempat. Pada masa sekarang, Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong mempunyai seramai 18 orang guru yang terdiri daripada 4 guru lelaki serta 13 guru perempuan dan pelajar seramai 160 orang laki-laki dan perempuan dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5.

Majlis ini diadakan di perkarangan lapang bersebelahan surau sekolah yang turut menempatkan telaga tiub dan SPATR yang dibangunkan oleh JMG Pahang di bawah skop Projek Kajian Sumber Air Tanah JMG Pahang pada Disember 2016. Seawal jam 8.30 pagi lagi, para jemputan dan hadirin serta pelajar sekolah telah mulai memenuhi perkarangan sekolah dan tapak majlis ini. Para jemputan dan hadirin, termasuk wakil-wakil dari Jabatan-jabatan Negeri Pahang dan Persekutuan di Pahang, penghulu-penghulu serta ketua-ketua kampung dihidangkan dengan sarapan pagi dan disampaikan sumbangan cenderahati atas kehadiran.

Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JMG Malaysia, Yang Berusaha Tuan Haji Mohd Zukeri bin Abd Ghani tiba di tapak majlis pada pukul 9.15 pagi dan disambut oleh Pengarah JMG Pahang, Dato’ Ir Azman bin Ab. Majid, pengetua sekolah Ustaz Mohd Khalid bin Abdul Majid serta kakitangan JMG Pahang yang hadir.

spatr3

Yang Hormat Dato’ Khairuddin bin Mahmud, selaku perasmi majlis tiba tepat pada pukul 10 pagi. Beliau yang merupakan mantan Ahli Yang Berhormat bagi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kawasan Pulau Manis, Pekan selepas pembubaran Parlimen Malaysia pada 6 April dan 7 April bagi Dewan Undangan Negeri Pahang telah disambut oleh Yang Berusaha Timbalan Ketua Pengarah JMG Malaysia dan Dato’ Pengarah JMG Pahang serta semua jemputan yang meraikan kedatangan beliau.

spatr5

Pembukaan majlis dimulakan dengan bacaan doa selamat dan kesejahteraan oleh Ustaz Muhammad Muslihin Bin Muhammaddin, seorang tenaga pengajar sekolah tersebut.

spatr8

Selesai bacaan doa, majlis mempersilakan En. Ismail bin Othman selaku Pengerusi Jemaah Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong menyampaikan ucapan aluan. En. Ismail antara lain telah menceritakan sedikit sebanyak berkenaan asal-usul dan sejarah penubuhan dan perkembangan sekolah. Beliau selaku pengerusi jemaah sekolah amat berterima kasih atas sumbangan telaga tiub dan SPATR oleh JMG yang banyak membantu permasalahan bekalan air bersih di sekolah dan penduduk setempat. Beliau juga mengusulkan cadangan supaya telaga tiub ini boleh turut dibuka dan diguna pakai oleh penduduk kampung, terutama ketika berlaku masalah banjir.

spatr9

Majlis diteruskan dengan ucapan Yang Berusaha Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JMG Malaysia, Tuan Haji Mohd Zukeri bin Abd Ghani. Beliau menyampaikan salam hormat dari Ketua Pengarah JMG Malaysia, Datuk Haji Shahar Effendi bin Abdullah Azizi yang tidak dapat hadir bagi majlis perasmian dan penyerahan telaga ini. Tuan Haji Zukeri selanjutnya telah memberikan penerangan berkaitan fungsi, misi dan tugas utama JMG Malaysia kepada para hadirin. Beliau juga turut memaklumkan berkenaan projek telaga tiub dan sumber air tanah yang merupakan antara sumbangan JMG yang begitu dekat dengan rakyat dan memaklumkan JMG akan terus berusaha untuk memastikan setiap projek dilaksanakan oleh JMG akan memberi manfaat dan kebaikan lansung kepada orang ramai.

 

spatr10

Majlis seterusnya mempersilakan Dato’ Khairuddin bin Mahmud ke pentas ucapan. Datuk Khairuddin menyatakan Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan SPATR Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan ini merupakan majlis rasmi pertama beliau semenjak pembubaran DUN Pahang yang lalu dan dengan nada berseloroh beliau menyatakan sukar juga untuk beliau mencari pakaian yang sesuai selaku mantan Ahli Yang Berhormat. Beliau seterusnya menceritakan sedikit sebanyak pengalaman beliau dalam membantu urusan perkembangan sekolah, termasuk bajet yang telah dikhususkan oleh pihak Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) kepada sekolah. Beliau juga menyampaikan ucapan berbanyak terima kasih dan penghargaan kepada pihak JMG Pahang yang telah memilih sekolah tersebut dan beberapa sekolah lain di kawasan DUN Pulau Manis, Pekan untuk dibuat sistem telaga tiub dan SPATR. Projek-projek tersebut yang diusahakan JMG, menurut beliau telah banyak membantu sekolah-sekolah di sekitar daerah Pekan dan Rompin, penduduk kampung dan penduduk setempat yang mengalami permasalahan bekalan air bersih, walaupun kebanyakan kawasan berada berhampiran Sg Pahang. Datuk Kahiruddin selanjutnya berkenan menyempurnakan Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan SPATR berkenaan kepada pihak Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan.

 

spatr11

spatr12

 Dato’ Khairuddin bin Mahmud bersama para jemputan dan hadirin seterusnya dibawa melawat ke sistem SPATR yang dibangunkan dan telaga tiub yang dibina, dengan diiringi oleh Yang Berusaha Timbalan Ketua Pengarah JMG Malaysia, Dato’ Pengarah JMG Pahang, Timb. Pengarah Geosains, En. Wan Saifulbahri bin Wan Mohamad. Penerangan berkenaan fungsi dan model telaga telah diberikan. Dato’ Khairuddin seterusnya dibawa ke Bilik Pameran oleh JMG Pahang yang terletak di bangunan baharu sekolah berkenaan. Beliau kelihatan sangat berminat dan tertarik dengan foto-foto dan bahan-bahan yang dipamerkan antara lain menerangkan secara umum tugas JMG, fungsi spesifik unit-unit yang ada di JMG Pahang dan artifak sampel batuan dan mineral, termasuk sampel bauksit yang dipamerkan.

spatr13

spatr14

spatr15

spatr16

 Sebagai penghargaan dan terima kasih, Yang Berusaha Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) JMG Malaysia seterusnya menyampaikan cenderamata tanda kenangan JMG Malaysia kepada Dato' Khairuddin bin Mahmud. Majlis Perasmian dan Penyerahan Telaga Tiub dan SPATR Sekolah Menengah Agama Darul Makmur Ganchong Pekan.ini ditangguhkan pada pukul 12.30 tengahari dengan jamuan makan tengahari.

spatr17

spatr18

Adalah diharapkan telaga tiub ini dapat mmeberikan manfaat yang berterusan kepada semua kakitangan dan pelajar sekolah agama ini secara khusus dan penduduk setempat serta penduduk kampung yang selama ini seringkali mengalami masalah bekalan air terutama ketika cuaca kemarau atau pun selepas kejadian banjir besar. Semoga projek yang dilaksanakan ini akan memberikan kerahmatan dan keberkatan untuk semua...Insha Allah

spatr19

 

- sekian -

Written by : aznawi