Lawatan Rasmi Delegasi daripada Lembaga (Penyelidikan dan Kemajuan) Perusahaan Timah

Lawatan Rasmi Delegasi daripada Lembaga (Penyelidikan dan Kemajuan) Perusahaan Timah
IPOH, 22 FEB – Pusat Penyelidikan Mineral (PPM) telah menerima lawatan rasmi delegasi daripada Lembaga (Penyelidikan dan Kemajuan) Perusahaan Timah seramai 12 orang peserta.
Satu sesi perbincangan bersama juga telah diadakan antara PPM diketuai oleh Pengarah Kanan PPM, YBrs. Dr Nazwin binti Ahmad dan Pengarah Kanan Bahagian Perkhidmatan Teknikal (BPT), YBhg. Dato’ Ir Ahmad Zukni bin Ahmad Khalil.
Sesi perkongsian berkaitan aktiviti R&D&C&I di PPM telah disampaikan oleh YBrs. Dr. Nazwin Ahmad. Perkongsian berkaitan aktiviti perkhidmatan di BPT juga telah disampaikan oleh YBhg. Dato’ Ir Ahmad Zukni.
Tujuan utama lawatan ini adalah bagi mengenali dan mendapat maklumat berkaitan dengan inovasi yang telah dijalankan di PPM serta aktiviti makmal di BPT sebagai usaha untuk mewujudkan satu rantaian nilai yang komprehensif dalam bidang perlombongan dan mineral antara agensi kerajaan dengan pihak industri.
YBhg. Dato’ Seri Mohd Ajib Anuar selaku Presiden Dewan Perlombongan Malaysia (MCOM) merangkap Pengerusi Lembaga (Penyelidikan dan Kemajuan) Perusahaan Timah berharap agar aktiviti berkaitan perlombongan yang sedang dijalankan dapat memberi pulangan dari segi nilai kepada semua yang terlibat dalam industri termasuk komuniti dan berkongsi pengalaman-pengalaman sepanjang pemprosesan mineral dan cabaran-cabaran yang dilalui.
Selain itu, lawatan ke makmal memprosesan mineral, Cawangan Teknologi Pemprosesan Mineral bagi penyelidikan berkaitan dengan peningkatan kandungan timah daripada timah primer yang kaya dengan mineral siderit, diikuti dengan pengekstrakan unsur nadir bumi bukan radioaktif (NR-REE) dan pengekstrakan pelarut daripada sumber lempung jerapan ion (IAC). Kemudian, rombongan dibawa ke makmal ICP-OES di Cawangan Teknologi Perlombongan dan Pengkuarian. Sesi lawatan telah diakhiri dengan lawatan ke Makmal ICP-MS di Bahagian Perkhidmatan Teknikal.